poniedziałek, 11 marca 2013

Największy szaszłyk na świecie.

Z różnych rzeczy słyną nasi wschodni sąsiedzi z Ukrainy. Ostatnio wpadli na pomysł by ugotować największy szaszłyk na świecie.

W trakcie święta w Kijowie na placu Niepodległości kilkudziesięciu kucharzy przygotowało 150 metrowy szaszłyk, który został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa.

Do przygotowania dania, które rozeszło się dużo szybciej niż zostało przyrządzone zużyto blisko 200 kilogramów mięsa owczego czyli popularnej w krajach arabskich baraniny. Do tego kilkadziesiąt kilogramów cebuli, papryki i mnóstwo przypraw. A to wszystko było grillowane na wolnym ogniu przez blisko 2 godziny.

Szaszłyk wszystkim smakował.

Ukraina wprawdzie nie należy do kultury, która słynie z jedzenia szaszłyków, ale przecież Tatarzy, którzy niegdyś zamieszkiwali stepy Ukrainy i do tej pory żyją na Krymie także słynęli z pysznych szaszłyków i jedzenia baraniny.

Dodam, że na zewnątrz panował mróz a ogień rozgrzewał Ukraińców do tańca i śpiewu.

BBQ setup: split grill - double decker grate