wtorek, 19 marca 2013

Podchloryn sodu zamiast chloru.

Najważniejszym problemem ludzkości jest woda. Niw wszyscy mają okazję korzystać z wody zdatnej do picia. W Polsce na szczęście problemów z dostępem d wody nie ma, ale jej jakość budzi wiele do życzenia.

Wodę doprowadzaną do kranów najczęściej się chloruje w celu usunięcia z niej potencjalnych mikroorganizmów. Ostatnio opracowano nową metodą uzdatniania wody jaką jest użycie zamiast chloru podchlorynu sodu uzyskiwanego z soli kuchennej!. Do tego celu używa się specjalnych krążków, z których na miejscu wytwarza się podchloryn sodu używany do dezynfekowania wody.

To nowa bezpieczniejsza metoda, gdyż do tej pory używano chloru dostarczanego do odbiorcy w szczelnych beczkach. W razie wycieku groziło to katastrofą ekologiczną. Chlor jest śmiertelnie niebezpieczny i był on używano w czasie I WŚ jako broń chemiczna. W przypadku rozszczelnienia się zbiorników tylko szybka interwencja straży pożarnej mogła zapobiec poważnej katastrofie a i tak zatrzymanie chmury chloru przy pomocy kurtyny wodnej powoduje skażenie ziemi, gdyż taka woda jest bardzo kwaśna.

Najlepszą jednak metodą uzdatniania wody jest jej naświetlanie ultrafioletem, ale to jednak jest tak drogie, że większość miast nie stać jest na budowę odpowiednich instalacji. Na razie pozostaje podchloryn sodu, który jest tani i bezpieczny w użyciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz