piątek, 12 kwietnia 2013

We Włoszech brakuje pizzaioli!.

To prawdziwy szok, bo w kraju, który słynie z przyrządzania najlepszej pizzy na świecie boryka się z brakiem piekarzy, których nazywa się tam “pizzaioli”.

Pizza to danie narodowe Italii. W 50000 pizzerii pracuje blisko 240 tysięcy osób a i tak wolne etaty opiewają na 6 tysięcy stanowisk. Każdego dnia wypiekają blisko 50 mln pizz o różnym smaku.

W kraju który boryka się z ogromnym bezrobociem wydaje się to dziwne, ale co jest tego przyczyną?.

Jak zwykle kwestie finansowe. Dla młodych nie ma żadnych sentymentów. Przy tej płacy tylko nieliczni decydują się na trudny zawód piekarza pizzy. A bycie profesjonalistą wymaga wielu lat pracy i wyrzeczeń. Młodzi nie mają tyle cierpliwości.

Z tego też względu restauratorzy coraz częściej zatrudniają osoby o gorszych kwalifikacjach. Często są to obcokrajowcy. Zatem, gdy ktoś z nas odwiedzi ten kraj możliwe, że nie skosztuje tradycyjnej pizzy wypieczonej z rąk prawdziwego mistrza a jedynie coś, co tylko tak wygląda.

To się może wkrótce odbić na turystyce. Gdy ludzie się dowiedzą, że są oszukiwani mogą się obrazić. No bo po, co tam jeździć na pizzę skoro taką samą można zjeść u siebie w kraju?.

Pizzaioli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz