niedziela, 8 grudnia 2013

Kuchnia japońska dziedzictwem UNESCO.

Dzisiaj ogłoszono, że japońska kuchnia została wpisana na listę dziedzictwa kulturalnego świata UNESCO. Może to trochę dziwić, ale przyznam, że mnie zainteresowało.

Otóż chodzi tu przede wszystkim o kuchnię zwaną washoku, której głównym składnikiem jest zupa miso. Tak właściwie jest to wywar z ususzonej ryby bonito czyli oceanicznego tuńczyka z dodatkiem pasty sojowej oraz tofu i wodorostów.

UNESCO argumentując swą decyzję wskazało, że głównym powodem wpisania kuchni washoku na listę był jej tradycyjny charakter objawiający się silną wartością rodzinną. Poza wspomnianą zupą kuchnia ta ogranicza przyprawy a jej najczęstszym składnikiem poza zupą miso jest ryż.

Poza tym wskazano, że kuchnia japońska spaja tradycję z nowoczesnością i jest bardzo zdrowa, co przejawia się długowiecznością mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Obiady często podawane są w tradycyjny sposób nawet wśród młodych mieszkańców wielkich miast i zazwyczaj zasiadają do niego całe rodziny od dziadków aż po wnuki.